1980’lerin sonlarında Mardin-İdil’de çekilen, tam on sekiz kişinin yer aldığı bir fotoğraftan hareket eden AN (enstANtane) belgeselinde Süryanilerin yurt dışına hangi şartlarda göç ettiği ve yurtlarından ayrılmak zorunda kalan bu insanların bugün neler hissettiği ele alınıyor.
Fotoğraftaki kişilerin bugün dokuzu Almanya’da, yedisi İsviçre’de yaşıyor; Türkiye’de kalansa sadece iki kişi. Bizzat objektife bakanlar tarafından dahi unutulmuş bir fotoğrafın izini süren belgeselde, o “an”a tanıklık edenlerin geçmişi nasıl anımsadıkları sorgulanırken, acı deneyimlere bugünün “an”ları ekleniyor ve toplumsal hafızadan silinmeye çalışılan bir boşluğun sızlayan yeri doldurulmaya çalışılıyor.
20’nci yüzyılın başından itibaren yaratılan şiddet ortamı nedeniyle nüfusu neredeyse tamamıyla yok olan Süryaniler üzerine bir sözlü tarih araştırmasına dayanan AN belgeseli bir yandan Süryanilerin 1990’lı yıllardaki göçünü aktarırken, bir yandan da bu sürecin insanları ve yaşanılan mekânı nasıl dönüştürdüğünü irdeliyor.
Özcan Geçer ve Hakan Aytekin‘in ortak yapımcılığıyla gerçekleştirilen AN’ın yönetmenliğini yapan Hakan Aytekin aynı zamanda filmin senaryosunu da yazdı; belgeselin yapım yönetmeni olan Özcan Geçer araştırma sürecini de yönetti. 2006 yılında yine göç temalı ”Hasret Rüzgarı” kitap projesini hazırlayan ikili, 2007 yılında Süryanicenin tarihsel gelişiminin aktarıldığı Yarına Bir Harf filminde de birlikte çalışmış ve Kıbrıs Uluslararası Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülüne değer görülmüştü.
Etkinliği buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.