HAZIRLIK AŞAMASINDA

Tarlaların Kesekleri

Figen Şakacı, Melike Koçak, Alara Çakmakçı

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” z_index=””][vc_column][vc_single_image image=”805″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text el_class=”goster”]Melike Koçak ve Alara Çakmakçı, ‘Edebiyat Patikaları’nın ikinci bölümünde yazar Figen Şakacı’yla İletişim Yayınları’ndan geçtiğimiz temmuz ayında çıkan Kesekli Tarla öykü kitabını; Bitirgen’le başlayıp Pala Hayriye’yle devam eden ve Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı?’yla noktalanan roman üçlemesini konuşuyorlar.

Edebiyatının kurucu ve geliştirici unsurlarını, toplumsal ve siyasal arka planını, yazma süreçlerini, yazarın dünden bugüne Türkçe edebiyattan ve dünya edebiyatlarından beslendiği, ilham ve güç aldığı yazar, şairleri, kurmacanın sınır boylarındaki imkân ve ihtimalleri soruyorlar.

Kurmacada ve gerçeklikte şaşırmaktan şaşmayan kadınları, yüzyıllardır süregiden acıları ve ağrıları anlatmanın yollarını, edebiyatın temel meselesi ve aracı olan dil ve üslubundaki tercihlerini, arayışlarını en çok da mizah ve ironiyi konuşacaklar. Bu çağda, günümüz Türkiyesinde, pandemi koşullarında yazmak ve yazar olmayı düşünürken son dönem yazılan öykü ve romanlara edebiyat içinde bakış atmayı da ihmal etmiyorlar.

Melike Koçak’ın Figen Şakacı’yla söyleşisini bir+bir‘de okuyabilirsiniz.

Sohbeti buradan veya Yesayan Salonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

[youtube v=JT2En81TbhI]

 

*

Figen Şakacı 1971 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. 1989 yılında gazeteciliğe başladı, çeşitli gazete ve dergilerde muhabirlik, köşe yazarlığı yaptı. Televizyona dizi senaryoları yazdı. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan Her Doğum Bir Mucizedir ve Mizah Zekânın Zekâtıdır adlı iki nehir söyleşi kitabı yayımlandı. Üçleme olarak tasarladığı roman serisinin ilk kitabı Bitirgen 2011’de (ilk baskısı Everest Yayınları’ndan), ikincisi Pala Hayriye 2013’te yayımlandı. Üçlemeyi Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı? (2017, İletişim Yayınları) kitabıyla tamamladı. Pala Hayriye kitabındaki “Pişti” hikâyesinden uyarladığı “Topuklu Terlik Süt Yapar” tiyatro oyunu Aysa Prodüksiyon tarafından 2017’de, Şogen Film tarafından 2019’da sahnelendi ve aynı isimle kitaplaştırıldı (Mitos Boyut Yayınları).

Melike Koçak edebiyat öğretmeni. Notos, 5harfliler, bir+bir gibi çeşitli kültür-sanat-edebiyat mecralarında öykü, deneme, eleştiri ve inceleme yazıları yayımlıyor. Makbule Aras ve Asuman Susam’la birlikte hazırladıkları 99 Beyit – Divan Şiirinden Beyitler ve Çözümlemeleri (2008) Can Yayınları’ndan yayımlandı. Aynı yıl, aynı yayınevinden çıkan Beşinci Pencere: Bir Cemil Kavukçu Portresi’ni hazırladı. 2016’den bu yana arasında genç okur yazarlar, göçmen kadınlar ve karma gruplarla çeşitli atölyeler düzenliyor.

Alara Çakmakçı lisans eğitimini 2017 yılında Paris’te, Nanterre Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı ve Sanat Tarihi alanlarında tamamladı. Daha sonra İstanbul’a dönerek Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince kimlik, hafıza ve edebiyat-felsefe ilişkisi üzerine çalıştı. Halen tez aşamasında. Sıcak Nal, Kitap-lık, şerhh gibi dergilerde öykü ve şiirleri, Birikim, k24, Bir+Bir gibi platformlarda söyleşi ve makaleleri yayınlandı. Kitap editörlüğü ve çeviri yapmaya devam ediyor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Katılımcılar

No results found.